Aom čips s tartufi iz duriana

Azijsko sadje, ki ga obožuje več kot 1 milijarda ljudi z neskončno hranilno vrednostjo

Okus

I durian Monthong so veliki sadeži, povprečno težki od 3 do 5 kilogramov, ki so na splošno ovalne do valjaste, zožene oblike, včasih z nepravilnimi izboklinami, ki ustvarjajo srčasti videz. Površina sadeža je prekrita z gostimi, koničastimi trikotnimi konicami, barva pa se spreminja od svetlo zelene do svetlo rjave do zlato rjave. Pod bodičasto površino je bela, gobasta notranjost z več votlinami, ki obdajajo režnjeve mesa. Vsak del mesa ima poltrdo površino, ki razkriva gosto, kremasto, masleno notranjost z majhnimi trdimi semeni. Duriani Monthong imajo blago aromo v primerjavi z drugimi sortami duriana ter bogato, sladko, toplo in kompleksno aromo, opisano kot mešanica not vanilije, karamele, popra in žvepla.

letni časi

I durian Monthong je na voljo v vroči sezoni na Tajskem, z vrhuncem obiranja med aprilom in avgustom.

Aktualna dejstva

I Monthong durian, botanično razvrščeni kot Durio zibethinus, so velika tajska sorta, ki pripada družini Malvaceae. Tajska je velika proizvajalka in izvoznica duriana, v državi pa je več kot 234 kultivarjev, le nekaj sort se goji za komercialno uporabo. Durian Monthong predstavlja več kot polovico celotne proizvodnje duriana na Tajskem in je tudi najbolj izvožena sorta, saj je sadje mogoče shraniti približno dvajset dni, ne da bi se pokvarilo. Ime Monthong v prevodu iz tajščine pomeni "zlata blazina", kar je odsev debelega, mehkega mesa sorte, in ko je v sezoni, je kultivar široko na voljo pri uličnih prodajalcih, lokalnih tržnicah in tovornjakih, ki prečkajo soseske, kjer prodajajo sadje na megafonih. Tajski durian se tradicionalno obira, preden je popolnoma zrel, postopek, za katerega se domneva, da podaljša rok uporabnosti sadja, ta metoda pa tudi razvije čvrsto, a mehko teksturo v sadežu z blagim, sladkim okusom. Dandanes med Tajsko in Malezijo obstaja močna konkurenca za proizvodnjo duriana, durian Monthong pa je značilna sorta, s katero se trguje in izvaža iz Tajske na sosednje trge.

Hranilna vrednost

I Monthong durian je odličen vir vitamina C, antioksidant, ki krepi imunski sistem, povečuje proizvodnjo kolagena in zmanjšuje vnetja. Sadje je tudi dober vir kalija za uravnavanje ravni tekočine v telesu, magnezija za uravnavanje krvnega tlaka, vlaknin za spodbujanje prebavnega trakta, mangana za pomoč pri prebavi beljakovin in vsebuje manjše količine fosfor, železo, baker in cink.

aplikacije

Monthong durian se lahko uporablja na več stopnjah zrelosti za surove in kuhane pripravke, vključno s cvrtjem in kuhanjem. Ko je mlado, ima meso gosto, čvrsto strukturo in je večinoma narezano in ocvrto kot čips, sesekljano in vmešano v curry ali na tanko narezano in vmešano v sveže solate. Na Tajskem duriane Monthong dodajo kariju masaman, da dodajo bogat okus umami, včasih pa jih pripravijo tudi kot som tom, surovo, hrustljavo stransko solato iz zelišč, ribje omake in nezrelega sadja. Ko Monthong durian zori, se pulpa večinoma zaužije kar navadna, odmaknjena, pretlačena v solatne prelive ali zmešana v paste ter uporabljena kot preliv v sladoledu, sadnih zvitkih in pecivu. Meso lahko tudi vmešate v lepljivi riž, vmešate v kavo ali skuhate s sirupom, da ustvarite sladko sladico. Monthong durian se dobro ujema s tropskim sadjem, vključno z mangosteenom, rambutanom, kačjim sadjem, mangom in kokosom, okusi, kot so česen, šalotka, limonska trava in galangal, čokolado, vanilijo in zelišči, kot so koriander, kumina, meta in kari v prahu. Cel, nerazrezan durian Monthong bo zdržal nekaj dni na sobni temperaturi, vendar bo čas v veliki meri odvisen od zrelosti sadja v času obiranja. Ko sadje dozori, ga je treba takoj zaužiti za najboljši okus in teksturo. Dele mesa lahko hranite v nepredušni posodi 2-5 dni. Monthong durian lahko tudi zamrznete in izvažate na trge po vsem svetu.

Etničen

Durian Monthong je ena glavnih sort duriana, predstavljena na festivalu sadja Chanthaburi v provinci Chanthaburi na jugovzhodu Tajske. Chanthaburi je znan kot tajska »skleda tropskega sadja«, letni desetdnevni festival v maju pa se osredotoča na lokalne pridelke, pridelane v regiji, vključno z durianom. Med festivalom je durian Monthong razstavljen v velikih kupih na mizah, prodajajo ga celega ali narezanega in ga kratek čas v dnevu celo brezplačno vzorčijo, kar obiskovalcem omogoča, da poskusijo različne sorte. Durian se med festivalom prodaja tudi v kuhanih pripravkih, vključno s čipsom, karijem, bonboni, pijačami in sladicami. Poleg duriana je festival sadja nacionalno znan po ročno izdelanem lesenem pohištvu, ročno izdelanih izdelkih in drugem lokalnem tropskem sadju, kot sta mangostin in kačje sadje. To lokalno sadje je kombinirano z durianom.

Podobni predmeti